Dag van de fietshelm

Steeds meer mensen nemen de fiets – voor het plezier, om naar het werk of school te gaan, of als sportieve uitdaging. En dat juichen we alleen maar toe! Maar met die toename in fietsmobiliteit komen ook nieuwe risico’s kijken.
Een val is snel gebeurd. En helaas zien we nog te vaak ernstige hoofdletsels als gevolg van fietsongelukken, zowel in de spoeddienst als bij intensieve zorg, neurologie, neurochirurgie en revalidatie.
Daarom: bescherm jezelf met een fietshelm. Een helm verkleint de kans op ernstig hoofdletsel aanzienlijk, en kan in veel gevallen het verschil maken tussen een schram en een blijvend letsel.
Voorkom een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Zet een helm op. Elke rit opnieuw.
Enkele tips voor fietveiligheid:
- Draag altijd een fietshelm.
Of je nu recreatief fietst of onderweg bent naar het werk: een helm kan ernstig hoofdletsel voorkomen. - Goedkoop of duur? Veiligheid is gelijk.
Alle verkochte helmen moeten aan dezelfde veiligheidsnorm (EN-1078 of EN-1080) voldoen. Duurdere helmen bieden vooral extra comfort, ventilatie of handige snufjes zoals verlichting of een zonneklep. - Let op de juiste maat.
Een helm moet goed aansluiten, niet te los en niet te strak. Meet je hoofdomtrek met een lintmeter (ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwen) en controleer de maat op het etiket aan de binnenkant van de helm. - Specifieke helm voor speedpedelecs.
Deze helmen zijn anders gebouwd en bieden extra bescherming voor je achterhoofd en slapen – belangrijk bij hogere snelheden. - Vervang je helm na een val.
Zelfs als er geen barsten zichtbaar zijn, kan de beschermende werking verminderd zijn.
Gerelateerde nieuwsberichten

Reva Academie: Revalidatie na Beenamputatie
Op 13 mei 2025 organiseert de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie de 8ste editie van de Reva Academie, met als thema “Revalidatie na Beenamputatie: Traject van Amputatie tot Prothese”. Doelgroep:Verpleegkundigen, zorgkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten en artsen die geïnteresseerd zijn in de revalidatie van patiënten na een amputatie van het onderste lidmaat. Programma:17:00-17:15 | Welkomstwoord en...

11 april 2025: Wereld Parkinson Dag
Multidisciplinaire revalidatie De behandeling wordt steeds begeleid door kine- en ergotherapeuten. Afhankelijk van jouw hulpvraag wordt dit aangevuld met logopedie en/of psychologische begeleiding. De kinesitherapeut werkt op evenwicht, coördinatie, lenigheid, lichaamshouding, spierkracht en verbeteren van conditie. De ergotherapeut analyseert met jou welke problemen je ondervindt tijdens uitvoeren van dagdagelijkse activiteiten...

Lunchwebinar fysische geneeskunde en dienst orthopedie
Op 1 april 2025 nodigen de artsen van de dienst fysische geneeskunde en revalidatie en de dienst orthopedie alle zorgprofessionals uit op hun lunchwebinar. Hieronder vind je alvast het programma: Drukneuropathie van n. ulnaris – Dr. Michael SchreursHydrodissectie bij carpal tunnel syndroom – Dr. Manon MoyaertHeelkunde bij n. ulnarislijden –...