Parkinsonrevalidatie te Revalier

15 jun 2020
Deel dit bericht op sociale media:

Bij Revalier begeleiden wij patiënten met de ziekte van Parkinson in een specifiek revalidatietraject. Parkinson is één van de meest voorkomende neurologische aandoeningen en ontstaat ten gevolge van een tekort van dopamine thv de hersenen. Mogelijke klachten bij Parkinson zijn enerzijds beven in rust, stijfheid en traagheid en gangproblemen. Daarom is lichaamsbeweging essentieel bij de aanpak van deze ziekte.

Anderzijds zijn ook moeilijkheden met onthouden, plannen, slikken, spraak, mimiek, vermoeidheid en emotionele problemen frequent aanwezig.

Behandeling van Parkinson bestaat uit een combinatie van een medicamenteuze en een niet-medicamenteuze behandeling. De eerste zal gebeuren via de neuroloog.

De niet-medicamenteuze behandeling wordt gecoördineerd door de revalidatiearts. Het revalidatieprogramma bestaat op haar beurt uit een combinatie van groepstherapie en informatieve sessies. Gezien Parkinson op verschillende vlakken weerslag kan hebben, dient er via deskundigen van verschillende disciplines therapie te worden aangeboden. Dit zal bijdragen aan de kwaliteit van leven en het behoud van autonomie. Verder zien we dat de kans bestaat dat de medicatiebehoefte kan uitgesteld worden.

Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan het behalen van specifieke doelen.

De kinesitherapeut werkt op evenwicht, coördinatie, lichaamshouding, spierkracht en verbeteren van de conditie. Mensen met Parkinson ontdekken zelf regelmatig innovatieve compensatiestrategieën om gangproblemen te omzeilen. Door het toepassen van deze strategieën is er waarschijnlijk een shift van automatische aansturing van het stappen naar meer doelgericht stappen.

De ergotherapeut analyseert welke problemen de patiënt ondervindt tijdens uitvoeren van dagdagelijkse activiteiten. Zo wordt het aanschaffen van nodige aanpassingen/hulpmiddelen in gang gezet. Parkinson-patiënten zijn immers gesteld op hun zelfstandigheid en autonomie.

Zo cognitieve problemen een grote impact hebben op functioneren en zo de relatie van patiënten en hun naasten bemoeilijkt, wordt tevens beroep gedaan op een psychologe. Zij helpt de revalidant en mantelzorger bij het samen verwerken van emotionele en/of relationele moeilijkheden ten gevolge van de ziekte. Verder brengt zij ook een eventuele weerslag op onthouden en plannen in kaart.

Tenslotte zal de logopediste onze patiënten individueel begeleiden om de spraakverstaanbaarheid te verhogen en/of veilig te leren slikken.

4 informatieve sessies brengen volgende thema’s uit het dagdagelijkse leven aan bod:

  • Sessie 1 ‘Activiteiten’: stimuleren van actieve dagbesteding, contact leggen met lotgenoten, informeren over literatuur/websites…
  • Sessie 2 ‘Transfers’: moeilijkheden met verplaatsingen binnen- en buitenshuis
  • Sessie 3 ‘Valpreventie’
  • Sessie 4: ‘Cueing en hulpmiddelenadvies’:

Belangrijk hierbij is dat ook de mantelzorger goed geïnformeerd wordt, zodat deze zo goed mogelijk kan ondersteunen.

Na afronding van het revalidatieprogramma is het uiteraard belangrijk dat de revalidanten hun dagelijkse oefeningen blijven doen. Hierbij geldt ‘use it or lose it”. Bewegen is het dagelijks medicijn, anders is de kans zeer groot dat het functioneren van de patiënt opnieuw verslechtert.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

16 apr 2024
placeholder
Algemeen

Dag van de fietshelm

Op woensdag 10 april organiseerde de Hersenletsel Liga de eerste Dag van de Fietshelm in Vlaanderen.   Binnen onze diensten spoed, intensieve, neurochirurgie,  revalidatie en het ambulante platform binnen Revalier zien we jammer genoeg vaak fietsers met ernstige hoofdletsels, die vaak leiden tot onomkeerbare hersenletsels. De zichtbare (fysiek) en vaak onzichtbare (cognitieve) gevolgen draag je...

Lees meer
20 feb 2024
Algemeen

Symposium Traumazorg in Lier: van huiskamer tot slagveld

Het HeiligHartziekenhuis van Lier werd recent door de Duitse organisatie Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU) erkend als Regionaal traumacentrum. Ons multidisciplinair traumacentrum dat zorgt voor de opvang, behandeling en revalidatie van patiënten na kleine of grote ongevallen, voldoet daarmee aan strengste internationale standaarden. Graag nodigen we de zorgprofessionals (huisartsen, kinesisten,...

Lees meer
26 okt 2023
Algemeen

Week van het NAH

Ook Revalier deed mee aan de week van het NAH. Op 12 oktober mochten we een 100 – tal medewerkers, (ex)patiënten en geïnteresseerden ontvangen. Na een verwelkoming door Dr. Gorris, volgde een presentatie door Dr. Moyaert. Nadien gaf Hella Thielen, neuropsychologe KU Leuven, een boeiende lezing ‘Overprikkeling na een...

Lees meer