Parkinsonrevalidatie te Revalier

15 jun 2020
Deel dit bericht op sociale media:

Bij Revalier begeleiden wij patiënten met de ziekte van Parkinson in een specifiek revalidatietraject. Parkinson is één van de meest voorkomende neurologische aandoeningen en ontstaat ten gevolge van een tekort van dopamine thv de hersenen. Mogelijke klachten bij Parkinson zijn enerzijds beven in rust, stijfheid en traagheid en gangproblemen. Daarom is lichaamsbeweging essentieel bij de aanpak van deze ziekte.

Anderzijds zijn ook moeilijkheden met onthouden, plannen, slikken, spraak, mimiek, vermoeidheid en emotionele problemen frequent aanwezig.

Behandeling van Parkinson bestaat uit een combinatie van een medicamenteuze en een niet-medicamenteuze behandeling. De eerste zal gebeuren via de neuroloog.

De niet-medicamenteuze behandeling wordt gecoördineerd door de revalidatiearts. Het revalidatieprogramma bestaat op haar beurt uit een combinatie van groepstherapie en informatieve sessies. Gezien Parkinson op verschillende vlakken weerslag kan hebben, dient er via deskundigen van verschillende disciplines therapie te worden aangeboden. Dit zal bijdragen aan de kwaliteit van leven en het behoud van autonomie. Verder zien we dat de kans bestaat dat de medicatiebehoefte kan uitgesteld worden.

Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan het behalen van specifieke doelen.

De kinesitherapeut werkt op evenwicht, coördinatie, lichaamshouding, spierkracht en verbeteren van de conditie. Mensen met Parkinson ontdekken zelf regelmatig innovatieve compensatiestrategieën om gangproblemen te omzeilen. Door het toepassen van deze strategieën is er waarschijnlijk een shift van automatische aansturing van het stappen naar meer doelgericht stappen.

De ergotherapeut analyseert welke problemen de patiënt ondervindt tijdens uitvoeren van dagdagelijkse activiteiten. Zo wordt het aanschaffen van nodige aanpassingen/hulpmiddelen in gang gezet. Parkinson-patiënten zijn immers gesteld op hun zelfstandigheid en autonomie.

Zo cognitieve problemen een grote impact hebben op functioneren en zo de relatie van patiënten en hun naasten bemoeilijkt, wordt tevens beroep gedaan op een psychologe. Zij helpt de revalidant en mantelzorger bij het samen verwerken van emotionele en/of relationele moeilijkheden ten gevolge van de ziekte. Verder brengt zij ook een eventuele weerslag op onthouden en plannen in kaart.

Tenslotte zal de logopediste onze patiënten individueel begeleiden om de spraakverstaanbaarheid te verhogen en/of veilig te leren slikken.

4 informatieve sessies brengen volgende thema’s uit het dagdagelijkse leven aan bod:

  • Sessie 1 ‘Activiteiten’: stimuleren van actieve dagbesteding, contact leggen met lotgenoten, informeren over literatuur/websites…
  • Sessie 2 ‘Transfers’: moeilijkheden met verplaatsingen binnen- en buitenshuis
  • Sessie 3 ‘Valpreventie’
  • Sessie 4: ‘Cueing en hulpmiddelenadvies’:

Belangrijk hierbij is dat ook de mantelzorger goed geïnformeerd wordt, zodat deze zo goed mogelijk kan ondersteunen.

Na afronding van het revalidatieprogramma is het uiteraard belangrijk dat de revalidanten hun dagelijkse oefeningen blijven doen. Hierbij geldt ‘use it or lose it”. Bewegen is het dagelijks medicijn, anders is de kans zeer groot dat het functioneren van de patiënt opnieuw verslechtert.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

27 okt 2022
Algemeen

Wereld ergotherapie dag

27 Oktober: wereld ergotherapie dag! Ergotherapie legt zich toe op het verbeteren, behouden en ondersteunen van de levenskwaliteit van de patiënt. De ergotherapeuten adviseren en hanteren een evidence based therapie afgestemd op de hulpvraag van de patiënt, zodat deze zijn dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk zelf uit kan voeren. Occupational...

Lees meer
11 jul 2022
Algemeen

Symposium voor zorgverleners: Niet-aangeboren hersenletsel, verschillende aspecten benaderd

Revalier bestaat 10 jaar en nodigt je daarom graag uit voor het symposium op 17/09/22“Niet-aangeboren hersenletsel: verschillende aspecten benaderd”. Accreditatie voor artsen is aangevraagd, de accreditatie voor kinesisten is zelfs al goedgekeurd. PROGRAMMA08u30 Inschrijving en koffie09u00 Welkom – dr. Johan Debeuf, hoofdarts09u10 Inleiding ‘10 jaar Revalier’ – dr. Catherine Gorris09u20...

Lees meer
21 apr 2022
Algemeen

Dag van de Zorg

Grote of kleine held? Kom en werp een blik achter onze schermen!Want op zondag 15 mei zetten wij onze deuren open voor het grote publiek. ‘Een hart voor zorg’, onder dat motto geven zowat 1200 medewerkers, 140 artsen en 70 vrijwilligers dagelijks het beste van zichzelf om onze patiënten warme en...

Lees meer